Yapay zeka destekli yardımcı uygulama LineChaser, kör veya görme engelli bir kişiyi bir satırın sonuna kadar yönlendirir.




Yapay zeka destekli yardımcı uygulama LineChaser, kör veya görme engelli bir kişiyi bir satırın sonuna kadar yönlendirir.

Sosyal mesafe norm haline geldi - ancak görme engelli kişiler için düzenlemelere uymak zor olabilir. Özellikle sıra beklemeye gelince.

Ekibimiz yardım etmek istiyor. adresinde sunulan LineChaser adlı yapay zeka odaklı bir yardımcı akıllı telefon uygulaması geliştirdik .Carnegie Mellon Üniversitesi'nde IBM Üyesi ve IBM Üstün Hizmet Profesörü Chieko Asakawa, CHI 2021 açılış konuşmasını yapacak: Ne Demek İstediğimi Görün: Körlerle Dalgalar Yaratmak .Kİ 2021, kör veya görme engelli bir kişiyi bir satırın sonuna yönlendiren. Ayrıca sıradaki son kişiye olan mesafeyi ve yönü sürekli olarak bildirir, böylece görme engelli kullanıcı onları kolayca takip edebilir.

Telefonun RGB kamerasına dayanan LineChaser, yakındaki yayaları algılar ve yerleşik kızılötesi derinlik sensörü konumlarını tahmin eder. Bu tahminler, uygulamanın yakındaki yayaların sırada olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur ve ardından ses ve titreşim sinyalleri, ilerlemeye başlamaları veya durmaları gerektiğinde kullanıcıyı bilgilendirir.

Bu, IBM Research'ün birçoğu hala halka açık yerlerde gezinme sorunu yaşayan görme engelli insanlara yardım etmeye çalıştığı ilk sefer değil. Araştırmacılarımız geçmişte akıllı telefon tabanlı navigasyon uygulamaları geliştirmiştir .

Sırada bekleme yardımı

Geçmişte de sırada bekleme yardımını ele aldık. 2020'de, görme engellilerin bekleme sıraları da dahil olmak üzere şehirde bağımsız hareket etmesine yardımcı olan bavul tarzı bir navigasyon robotu olan AI Suitcase'i oluşturmak için LiDAR ve RGB-D kamera cihazlarına güvendik . Bu çalışmada, kullanıma hazır bir akıllı telefon yardımıyla benzer bir yardım sağlamaya karar verdik.

LineChaser'ı test eden deneme katılımcıları çeşitli görsel zorluklar yaşasa da, uygulama başarılı bir şekilde herkesin bir çizgiyi hem bulmasını hem de takip etmesini sağladı. Hepsi bir satırın sonunu uygun konumlarda başarılı bir şekilde buldu, bu da LineChaser'ın kör bir kullanıcıyı bir satırın sonuna doğru yönlendirebileceğini gösteriyor.

LineChaser ayrıca görme engelli kullanıcıların bir çizgiyi takip ederken zamanın yüzde 91,7'sinde kabul edilebilir konumlarda durmasına yardımcı oldu. Katılımcılardan gelen geri bildirimler, yüksek kullanılabilirlik puanı ile sistemimizin etkinliğini desteklemiştir. Tüm katılımcılar, sırada beklerken güven ve rahatlık puanlarının çoğunu önemli ölçüde artırdı.

Daha fazla görme engelli insanın teknolojimizden faydalanmasını umuyoruz. Ayrıca, kamera cihazlarının kamusal alanlarda kullanımının toplumsal kabulünün zamanla artacağını da umuyoruz. Görme engelli bir kişinin bir cihazı yardımcı amaçlarla kullanması durumunda kabulün zaten yüksek olduğunu gördük, ancak toplum olarak bu tür teknolojilere ilişkin anlayışımızı geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

IBM, 8-13 Mayıs 2021 tarihleri ​​arasında sanal olarak gerçekleştirilecek olan CHI 2021'e katkıda bulunan bir sponsordur. IBM Araştırma ekipleri altı bildiri, iki ortaklaşa düzenlenen çalıştay, iki kurs, bir Özel İlgi Grubu toplantısı ve beş çalıştay bildirisi sunacak. Bunlar arasında, Genişleyen Açıklanabilirlik: Yapay Zeka sistemlerinde Sosyal Şeffaflığa Doğru, CHI En İyi Bildiri Mansiyon Ödülü'nü kazandı. IBM bilim adamı John Richards, SIGCHI Yaşam Boyu Uygulama Ödülü'nü aldı .